Karadağ Nasıl Bir Ülke: Karadağ Hakkında Detaylı Bilgi

Karadağ Nasıl Bir Ülke

Karadağ, Balkan Yarımadası’nın (Güneydoğu Avrupa) batı kesiminde yer alan küçük ama çok güzel bir ülkedir. Zengin bir tarihe sahip olan genç bir devlettir. Karadağ  2006 yılında bağımsızlık kazanmasına rağmen, tarihi ortaçağa kadar dayanmaktadır.

Karadağ Nasıl Bir Ülke
Karadağ Nasıl Bir Ülke

Yerel halkın ülkesine “Crna Gora” adını vermesine rağmen dünyanın çoğu ülkesinde Karadağ adlandırılmıştır. Ancak, bu iki isim değişikliğinin temel anlamı aynıdır: “kara dağ”. Ünlü Boka Kotor Körfezi üzerinde yükselen Lovcen Masifi de bir zamanlar böyle adlandırılıyordu. Birkaç yıl önce, Karadağ devleti tarafından Lovcen Masifi bir milli park haline getirildi.

Karadağ son yıllarda birçok farklı ülkelerden turist tarafından favori bir ülke haline geldi. İnsanlar buraya ilginç, çeşitli ve eğlenceli bir tatil için gelmektedir. Karadağ kıyı şeridinin önemli bir kısmı gelişmiştir. Bu kıyı şeridi  tatil beldelerinin güzel plajları tarafından işgal edilmekte ve 300 km uzunluktadır. Ayrıca Karadağ’ın sahillerinde yüzebileceğiniz on dört deniz adası mevcuttur.

Ancak plaj tatilleri Karadağ’ı cezbeden tek etken değil. Kasabalarında Perast, Kotor, Cetinje ve diğerlerinde antik mimarinin incilerini görebilirsiniz. Budva en büyük tatil beldesidir. Renkli gece hayatını sevenleri memnun edecek bir yer. Doğal yaşam hayranları için ise, Tara Nehri kanyonunun ihtişamı, milli parkların dağlık manzaraları ve Skadar Gölü’nün güzelliği büyülemeye yetecek. Karadağ mutfağı ve yerel halkın misafirperverliği takdiri hak ediyor. Karadağ’da herkes unutulmaz bir deneyim yaşayabilir.

 

Karadağ’ın Kısa Tarihi 

Karadağ'ın Kısa Tarihi
Karadağ’ın Kısa Tarihi

Slavlar, 6. yüzyılda bu toprakların Roma’ya ait olduğu Dalmaçya’ya geldi. 1042’de Sırplar, Dukla adını verdikleri kendi ülkelerinin bağımsızlığını kazanmayı başardılar. Devlet, Katolik Kilisesi tarafından tanındı ve ardından bir krallık statüsü aldı. Bununla birlikte, XII.Yüzyılda, Sırplar fethedilen toprakların bir bölümünü yavaş yavaş kaybettiler ve kısa süre sonra tamamen daha güçlü komşular tarafından sömürüldüler.

Bizans tarihçelerine göre, Balkan Yarımadası’nın batı kesiminde akan nehrin anısına Dukli bölgesinde kurulan prensliğe Zeta adı verildi. Zeta’nın bağımsızlığı uzun sürmedi. Türklerin ele geçirme tehdidi nedeniyle, beylik Venediklilerin koruması altına girdi.

Bununla birlikte, Osmanlı İmparatorluğu yine de bu bölgeleri kontrol altına aldı.1376’daki eski beylik Dubrovnik’in resmi kayıtlı belgelerinde Karadağ olarak adlandırıldı. Bu onun Karadağ adının geçtiği ilk yazılı metindir.

16. yüzyıldan 19. yüzyılın ortalarına kadar olan dönemde Karadağ, piskoposlar tarafından yönetilen bir dini devletti. Sonra devlet sistemi tekrar laik hale geldi ve ülkeyi prensler ve krallar yönetmeye başladı.

20. yüzyılın başında, Karadağ’ın yeni toprakları fethetmeyi başardığı Balkan bölgesinde savaşlar yaşandı. 1918’de ülke Sırplar, Hırvatlar ve Sloven Krallığı’na ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra da sosyalist Yugoslavya’nın egemenliği altına girdi. Bu oluşumun çöküşü, Avrupa’nın tüm sakinleri tarafından bilinen trajik bir silahlı çatışmaya yol açtı. Yerel halk için bu oldukça acı verici bir durumdur, bu yüzden bu durumu hatırlatmamak her zaman daha iyidir.

Ülke, 1992’den 2003’e kadar federal Yugoslavya’nın bir parçası oldu. Sonra birkaç yıl boyunca Sırbistan ile ittifak haline girdi. 2006 yılında referandumun ardından ülke bağımsızlığını kazandı. Şimdi NATO’nun bir parçası ve Avrupa Birliği’ne katılmaya hazırlanıyor.

Karadağ’ın Ekonomisi

Karadağ'ın Ekonomisi
Karadağ’ın Ekonomisi

Karadağ da  piyasa ekonomisi modeli mevcut. Ülke sanayi üretiminden (% 21,2), hizmetlerden (% 70,5) ve tarımdan (% 8,3) gelir elde etmektedir. Çalışan nüfusun büyük çoğunluğu hizmet alanında (turizm) istihdam edilmektedir.

Eyaletteki endüstriyel faaliyet, metalurji ile ilişkilidir. Örneğin Niksic, demir metalurjisinin merkezi olarak kabul edilir. Alüminyum, başkent Podgorica’da işlenir. Elektrik endüstrisi Çetine’de, gemi yapımı Bijela’da yoğunlaşmıştır. Ayrıca Karadağ’da tütün yetiştirilir ve tuz çıkarılır.

1990’ların savaşlarında ülke ekonomisi ciddi şekilde zayıfladı. Ancak 2000’lerin başında Karadağ yeni bir yol izledi. Çekici bir turizm merkezi haline geldi. Üstelik tüm yıl boyunca turistler buraya gelmeye başladı. O zamandan beri ülke ekonomisi yeniden büyümeye başladı ve 2019 yılında turizm gelirleri GSYİH’nın yüzde 25’ine ulaştı. Uzmanların tahminlerine göre, Karadağ ekonomisi önümüzdeki birkaç yıl içinde büyüyecek.

 

Karadağ’ın Şehirler ve tatil köyleri

Karadağ'ın Şehirler ve tatil köyleri
Karadağ’ın Şehirler ve tatil köyleri

Karadağ’da çok sayıda tatil köyü var, bu yüzden çok farklı tercihlere sahip insanlar bu ülkede beğenilerine göre bir yer bulabilirler. Aileler için uygun sakin sahil kasabaları, gençler için hareketli Budva ve en üst düzeyde konforu tercih eden turistler için lüks Sveti Stefan adası vardır. Küçük ama tanınmış kayak merkezleri de popülerdir. Her amaca uygun seçiminizi yapmanıza yardımcı olacak küçük şehirler ve tatil köyleri bulacaksınız.

 

Podgorica

Podgorica
Podgorica

Karadağ’ın başkenti Podgorica, ülkenin en büyük şehridir. Nüfusu 150 binin biraz üzerindedir ve bu, tüm Karadağlıların dörtte biri. Podgorica’da denize erişim yok, ancak uluslararası bir havaalanı var. Ülkenin tek devlet üniversitesi, tiyatroları, birkaç müzesi ve hatta Karadağlıların cesaretini yücelten Puşkin ve Vysotsky’ye ait anıtları var.

Okuyunuz: Podgorica Gece Hayatı ve Kulüpleri

Tivat

Tivat
Tivat
Tivat, çoğu turistin Karadağ çevresindeki yolculuğuna başladığı yerdir. Şehrin yakınında, ülkenin misafirlerinin farklı tatil yerlerine seyahat ettiği uluslararası bir havaalanı var. Tivat’ın da bir plajı ve birkaç adası mevcut. Ancak yüksek sezonda şehirde çok fazla turist olduğundan  neredeyse hiç ücretsiz şezlong bulamazsınız.

Budva

Tivat
Budva
Budva Riviera’nın anavatanı ve en popüler tatil beldesidir. Tivat’a 20 km uzaklıktadır. Budva, temiz plajları, berrak suları, birçok özel villası, mağazası, büyük oteli ve çok çeşitli diskoları ve barları ile turistleri cezbetmektedir. Ayrıca, UNESCO tarafından kabul edilen antik mimariye sahip büyük bir tarihi çarşısı var.( Old Town )

Becici ve Rafailovici

Becici ve Rafailovici
Becici ve Rafailovici
Özellikle çocuklu aileler ve dinlendirici bir tatilin hayalini sürenler için popüler olan Budva yakınlarındaki sessiz ve küçük tatil köyleridir. Burada turistler, özel konuk evleri, plajlar ve çeşitli seviyelerdeki oteller dahil olmak üzere  geniş bir konaklama seçeneği bulacaklardır. Eğlenceyi seviyorsanız, sıkılmayacaksınız: her türlü su ve plaj sporu için tüm koşullar burada yaratılmıştır. 

Petrovac

Petrovac
Petrovac

Güzel manzaralı bir koyun tam kıyısında bulunan şirin bir kasaba olan Petrovac, dinlenmek için ideal bir yerdir. Burada çam ve zeytin bahçeleri, sayısız kafe ve dükkanlar ile mesire boyunca yürüyebilir ve ayrıca en yakın adalara tekne turlarına çıkabilirsiniz. Gece hayatı sevenler, 16. yüzyıldan kalma dönüştürülmüş bir kaledeki alışılmadık gece kulüplerini ziyaret edebilir.

 

Kotor

Kotor
Kotor

Kotor turistik bir şehirdir. Orta Çağ mahalleleri, tapınakları ve saraylarının mükemmel bir şekilde korunduğu şehrin tarihi merkezinin tamamı UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Eski şehir, 16 metre kalınlığa kadar kalın duvarlarla çevrilidir. Kotor’da küçük kumsallar var ancak kıyıya her gün büyük turist gemileri geliyor. Bu yüzden koyun bu kısmındaki su temiz sayılmaz.

 

Herceg Novi

Herceg Novi
Herceg Novi

Bu şehir, esas olarak sağlık turizmi amacıyla gelen turistler tarafından seçilmektedir. Çeşitli hastalıkların tedavisi ve genel durumun iyileştirilmesi için modern prosedürler sunan “Igalo” adlı büyük bir kaplıca tedavisi, rehabilitasyon ve fizyoterapi merkezi bulunmaktadır. Bu kasabanın bir diğer avantajı da güzel bahçeleri ve onlarca egzotik bitki türünün bulunduğu parklarıdır.

 

Uljin

Uljin
Uljin

Ulcinj Karadağ’ın güneyde yer alan güneşli ve sıcak bir şehridir. Arnavutluk sınırı yakınında yer alır. Skadar Gölü manzarasına uzak sayılmaz. Ulcinj sahillerinde bulunan kum ve suyun mineral bileşiminin iyileştirici özelliklere sahip olduğuna inanılıyor.

 

Ada-Boyana

Ada-Boyana
Ada-Boyana

Uljin’de yer alan 25 km2 genişliğindeki bu ada el değmemiş bir yer görüntüsünü almıştır. Bu üçgen ada sahilinin bir tarafı tuzlu Adriyatik Denizi ile yıkanır ve diğer iki tarafı Boyan nehrinin tatlı su ile yıkanır. Ancak Ada-Boyana’nın büyük bir popülerlik kazanmasının asıl nedeni bu değildir. Tatil köyü, çıplaklar tarafından dinlenme yeri olarak ünlüdür. Burada insanlar çıplak olarak güneşlenip, oyun oyanayıp ve spor yapmaktadır.

 

Aziz Stephen Adası

Aziz Stephen Adası
Aziz Stephen Adası

Önceleri bu ada sıradan bir balıkçı köyüydü. Ancak şimdi tüm Karadağ’ın en lüks dairelerine sahip seçkin bir tatil köyüne dönüştü. Hollywood yıldızları, ünlü işadamları ve hatta devlet başkanları burada dinleniyor. Adanın toprakları sıradan turistlere kapalıdır. Ancak turist broşürlerinde görülebilen beldenin kanonik manzarası ile herkes göz banyosu yapabilir.

 

Zabljak

Zabljak
Zabljak

Sadece 2.000 nüfuslu küçük Zabljak kasabası popüler bir kayak merkezi haline geldi. Turistler, yerel doğal güzelliği ve huzur içinde dinlenmek için tüm yıl boyunca ziyaret etmekten mutluluk duymaktadır. Zabljak, Avrupa’nın en yüksek yerleşim yeri olarak bilinir. Durmitor sıradağlarının merkezinde, denizden yaklaşık 1,5 km yükseklikte yer almaktadır.

Kolaşin

Kolaşin
Kolaşin
Bir başka ünlü kayak merkezi, milli parkın asırlık ormanları ve üç sıradağ ile çevrilidir. Buradaki en yüksek sezon, Kasım ayının başından Mayıs ayının başına kadar sürer. Ancak kasaba da yazın boş değildir. Sıcak mevsimde insanlar şifalı dağ havasını solumak ve doğanın tadını çıkarmak için buraya gelirler.

Eğlenceli ve Turistik Yerler

Eğlenceli ve Turistik Yerler
Eğlenceli ve Turistik Yerler

Karadağ’da çok sayıda ilgi çekici yer var, hem doğal hem de mimari açıdan. Hemen hemen her şehirde korunmuş ortaçağ binaları vardır. Ülkenin kıta kesiminde güzel dağ gölleri, kanyonlar ve manzaralı vadiler görebilirsiniz. Karadağ’ın  başlıca turistik yerlerini listeleyelim.

 

Lovcen Dağı

Lovcen Dağı
Lovcen Dağı

Önceki başlıkta bahsettiğimiz Kotor kasabası yakınlarında Karadağ’ın önemli bir sembolü olan Lovcen Dağı mevcut. Karadağ manzaralarının ihtişamını kelimelerle anlatmak zor. Bu dağa tırmanırken, her şeyi kendiniz göreceksiniz.

 

Bucha Kalesi

Bucha Kalesi
Bucha Kalesi

Bir zamanlar aile yazlığı olarak hizmet veren bu eski kale, Tivat’ın gerçek bir kültür merkezi haline geldi. Burada tüm yıl boyunca sergiler ve diğer etkinlikler düzenleniyor. Saray kompleksi 17. yüzyılda inşa edilmiştir. Şimdi tamamen restore edilmiş yaz tiyatrosu, sanat galerisi, sinema ve bir bahçe ile donatılmıştır.

 

St. Mark’s Adası

St. Mark's Adası
St. Mark’s Adası

Tivat şehri öncelikle havaalanı ve ikinci olarak  St. Mark’s adaları ile tanınır. Romantik kumsallara sahip küçük ada neredeyse tamamen yeşil ağaçlarla kaplıdır.

 

Gornja-Lastva köyü

Gornja-Lastva köyü
Gornja-Lastva köyü

Tivat’tan çok uzak olmayan, Karadağ en iyi manzaraya sahip olan köyü Gornja Lastva’yı ziyaret edebilirsiniz. Karadağ kıyı bölgelerinin geleneksel evleri burada korunmuştur. Bu nedenle kasaba özellikle tarihi mimari meraklıları için caziptir. Karadağ’ın ruhunu hissetmek ve gürültülü turistlerden uzakta gün batımına hayran olmak istiyorsanız bu köyü mutlaka ziyaret edin.

 

Skadar gölü

Skadar gölü
Skadar gölü

Bu , Karadağ’ın en büyük gölüdür . Sadece çok güzel değil, aynı zamanda balık bakımından da zengindir. Bu nedenle burada balık tutkunlarına özel geziler düzenlenmektedir. Göl kıyısında, antik köylere, adalara, kale ve kilise kalıntılarına hayran kalacaksınız. Hemen hemen her tatil beldesinden Skadar Gölü turuna çıkabilirsiniz.

 

Ostrog manastırı

Ostrog manastırı
Ostrog manastırı

Podgorica ile Niksic arasındaki dağda bulunan bu manastır, Karadağ’ın en eski manastırı olmasa da, kesinlikle en ünlü turistik yerlerden biridir. Ortodoks hacılar, Ostrog Manastırını neredeyse Kudüs kadar sık ​​ziyaret ederler. Çünkü saygıdeğer Ostrog Aziz Basil’in kalıntıları tapınağın duvarları içinde korunmuştur. Manastıra gitmenin en iyi yolu organize bir gezidir.

 

Tara Dağı Nehir Kanyonu

Tara Dağı Nehir Kanyonu
Tara Dağı Nehir Kanyonu

Amerika’nın Colorado Nehri Kanyonu’ndan sonra Avrupa’nın en büyük kanyonu ve dünyanın ikinci kanyonudur. Binlerce yıl önce, Tara Nehri dağlarındaki bu manzara vadiyi besledi. Bazı yerlerde yükseklik 1,3 km yüksekliğe ulaşırken, nehrin genişliği üç metreye kadar daralabilir. Kanyonun toplam uzunluğu 80 km’dir. Kanyonun en güzel manzarası ünlü Djurdjevic Köprüsü’dür.

 

Djurdjevic köprüsü

Köprü
Köprü
Tara üzerindeki görkemli kemer köprüsü 172 metre yüksekliğe ulaşır. 1937-1940’ta inşa edildi ve o zamanlar Avrupa’daki en yüksek beton araç geçiş köprüsüydü. Artık sadece turist otobüsleri her gün köprüye geliyor. Yakınında bir kamp ve otopark, bir dükkan, bir pansiyon ve bir benzin istasyonu mevcut. Köprünün yakınında üç adet zeplin hattı ve rafting yapmak isteyenler için bir çıkış noktası var.

Ulusal Parklar Durmitor ve Beogradska Gora

Beogradska Gora
Beogradska Gora

Turistlerin çoğu, Karadağ’ın rehberli turlarında Durmitor Milli Parkı’nı ziyaret ediyor. Karanlık sularla meşhur Kara Göllere bakabileceğiniz yer burasıdır. İçlerinde yüzemezsiniz ama bir tekneyle gezebilir ve güzel doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Durmitor’un yanındaki Beogradska Gora parkı, zengin bitki örtüsü ve buzul gölleriyle dikkat çekmektedir. Bu parkları ziyaret etmeden Karadağ seyehatiniz eksik kalacaktır. Bu yüzden bu milli parkları zorunlu programınıza dahil edin.

 

Budva’nın tarihi merkezi

Budva Oldtown
Budva Oldtown

Karadağ sahilinde tatil yapan tüm turistler Budva’yı ziyaret etmelidir. Eski şehirde, Venedik mimarisinin güzel örneklerini, sıradışı tapınakları, kiliseleri ve bir ortaçağ kalesini göreceksiniz. Old Town Şehrin ana sembollerinden biri olarak kabul edilir. Kalenin içinde bir müze mevcut. Ayrıca duvarlarına tırmanabilir ve eski Budva’nın güzel manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

 

Budva’daki antik kütüphane

Budva kütüphane
Budva kütüphane

Budva’da dolaşırken 140 yıldan daha eski olan Budva kütüphanesine mutlaka gitmelisiniz. Bu gerçek kitap krallığı, Orta Çağ’ın eşsiz atmosferiyle sizi şaşırtacak. Deri sandalyeler ve sağlam yazı masaları ile lüks okuma odası özellikle şaşırtıcıdır.

 

Perast kasabası

Perast kasabası
Perast kasabası
Kotor Körfezi kıyısındaki bu küçük kasaba, romantizm ve sessizlik sevenler için görülmeye değer. Eskiden büyük kaptanların ve denizcilerin güçlü bir merkeziydi, ancak şimdi şehir sadece 300 kişiye ev sahipliği yapıyor. Perast, korunmuş sarayları ve tapınakları, birçok kafe ve restoranın bulunduğu bir gezinti yeri ve ayrıca tekneyle ulaşılabilen iki sıra dışı adasıyla ilginçtir.

Karadağ Kültürü

Karadağ Kültürü
Karadağ Kültürü

Karadağ, Yeni Yıl ve Noel gibi geleneksel dini ve resmi tatilleri kutlar. Ek olarak, Karadağlılar her türlü festivale çok düşkün ve neredeyse tüm şehirlerde tüm yıl boyunca festival düzenleniyorlar.

Festivallerin çoğu, yüksek turizm sezonu olan yaz aylarında gerçekleşir. Ülkenin kuzeydoğu kesiminde yer alan Plava şehrinde, Temmuz ayında bir hafta süren yaban mersini kutlaması başlıyor.

Tivat, Ağustos ayının başından itibaren büyük bir zeytin fuarında misafirleri ağırlamaktadır.

 Ay sonunda Petrovac’ta balık ve şarap festivali düzenlenirken, aynı zamanda Beran’da bal kutlaması düzenleniyor. 

Yine aynı günlerde mutfağıyla ünlü Njegushi köyünde füme et, peynir ve diğer lezzetlerden oluşan bir festival düzenleniyor.

Karadağ ayrıca kendi karnavallarına da sahiptir. Bunların en büyüğü Ağustos ve Şubat aylarında Kotor şehrinde gerçekleşir. Budva’da her Nisan ayında küçük bir karnaval düzenlenir. Hemen hemen her ay Karadağ’da birkaç büyük kültürel etkinlik düzenleniyor. Örneğin Nisan, Herceg Novi kasabasındaki tiyatro festivaliyle ünlüdür. Ağustos ayında aynı tesiste hip-hop ve film festivallerini ziyaret edebilirsiniz. 

Nisan ayında, müzikseverler, farklı ülkelerden sanatçıların sahne aldığı bir müzik festivali için Podgorica’da bir araya geliyor. Mayıs ayında, tatil beldesi ve Karadağ’ın önemli limanı olan Bar, kendi televizyon festivalini düzenliyor .

Budva her yaz konuklarını uluslararası bir dans festivaline ve Cetine’de dört günlük bir caz festivaline davet ediyor. Karadağ’a ne zaman gelirseniz gelin emin olun hiç sıkılmayacaksınız!

 

Karadağ Mutfağı

Karadağ Mutfağı
Karadağ Mutfağı

Geleneksel Karadağ yemekleri “geniş tabak” de servis edilmektedir. Turistik restoranlarda porsiyonların daha büyük olması ve yemeklerin daha lezzetli olması nedeniyle farklılık gösterirler. Yerel yemekleri denemek istiyorsanız, gürültülü turistik yerlerden ve plajlardan uzakta bulunan bu tür aile işletmelerine gitmeniz gerekir. Karadağ yemeklerinde 1. sırada mutlaka çeşitli balık türlerinden hazırlanan balık çorbası “chorba”, “karışık et” veya biftek yer alır. “Yerli halkın” bile ucuza yemek yiyemeyeceği unutulmamalıdır. İki kişilik doyurucu bir yemek için 40 avroya kadar ödemeniz gerekecek. Karadağ’da, yurtdışında popüler olmayan, ancak dikkate değer geleneksel et prsut’u ve yerel şarabı da denemeye değer. Tart Vranac ve Krstach şaraplarının yanı sıra Sauvignon ve Chardonnay çeşitlerine de dikkat edin. Üzüm votkası da Karadağ’da yapılıyor.

 

Karadağ’ın Coğrafyası

Karadağ Coğrafyası
Karadağ Coğrafyası

Karadağ, Balkan Yarımadası’nın batısında yer almaktadır. Güneybatıda, ülke Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Kıyı şeridi yaklaşık 300 km uzunluğundadır. Karadağ’ın kara sınırlarının uzunluğu sadece 625 kilometre olmasına rağmen, ülkenin beşe yakın komşusu vardır. Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan ve kısmen tanınmayan Kosova Cumhuriyeti ile sınırı vardır. Geleneksel olarak, Karadağ’ın tamamı üç bölüme ayrılabilir. Sahil, en büyük şehirlerin bulunduğu eyaletin merkezindeki ova ve ülkenin doğusundaki dağlar. Karadağ bölgesinin neredeyse yarısı (% 41’den fazlası) ormanlarla kaplıdır, % 39,5’i ise meralarla kaplıdır. Bu nedenle ülke ekolojik bir rezerv olarak kabul edilebilir. Karadağ, alan büyüklüğü bakımından dünyada 155. sırada (13,8 km2). 2016 verilerine göre ülkede 622 bin kişi yaşıyor.

Karadağ’ın İklimi

Karadağ İklimi
Karadağ İklimi

Ülke ılıman bir karasal iklime sahiptir. Dağlardaki hava Alpler için tipiktir. Karadağ sahilindeki iklim Akdeniz bölgesine özgüdür. Ülkenin orta bölgesinde hava sıcaklığı deniz kenarından daha soğuktur. Bu da subalpin faktörlerle açıklanmaktadır. Yazın deniz kenarı sıcak ve orta derecede kuru, ılık hava (+ 23-25 ​​derece) uzun sürüyor. Kış kısa ve nemlidir, neredeyse hiç don yoktur (3-7 santigrat derece). Karadağ’da yüzme sezonu Nisan ayı sonunda başlar ve Eylül ayının son haftasına kadar sürer. Mayıstan ekime kadar bu ülkeye dinlenmek en iyisidir. Yılın farklı zamanlarında deniz suyu sıcaklığı +12 ile +26 Santigrat derece arasında değişir.

 

Karadağ Para birimi

Karadağ Para Birimi
Karadağ Para Birimi

Karadağ’da Euro kullanılmaktadır. Ancak ülke Euro bölgesinin bir parçası olmadığı için Euro veremiyor. Bu nedenle ithal parayla yetiniyor. Çoğu Euro yabancı turistler tarafından getiriliyor. Yerel bankalar haftanın beş günü öğle yemeğine kadar açıktır (Pzt – Per 8: 00-15: 00, Cum 8: 00-13: 00). Cumartesi günleri izinleri var. Tatil köylerinde ve başkentte, döviz büroları akşamları ve hafta sonları açıktır. Para birimlerini değiştirirken, farklı döviz bürolarındaki kurların farklılık gösterebileceğini dikkate almanız gerekir. Parayı değiştirmeyi başaramadıysanız, hemen hemen her yerde bir banka kartı ile ödeme yapabilirsiniz (dağ köyleri hariç). Yerel mağazalar ve kuruluşlar VISA ve Mastercard’ı kabul etmektedir. ATM’lerden günün her saati Euro çekebilirsiniz. Döviz bozdurmanız gerekiyorsa, bu sadece banka şubelerinde veya döviz bürolarında değil, otellerde ve postanelerde de yapılabilir. Her zaman rotayı takip edin. En uygun oranın Halyk Bank tarafından verildiği söyleniyor.

 

Karadağ’da Ulaşım

Karadağ Ulaşım
Karadağ Ulaşım

Karadağ’da en yaygın yolcu taşımacılığı türü otobüslerdir. Gezileri planlarken, programdan olası sapmaları hesaba katmanız gerekir (otobüsler eskidir, yolda bozulabilirler). Araba ile seyahat ederken, ayrıca ekstra zaman eklemeniz gerekir. Çünkü kıvrımlı yolları boyunca rahatlıkla gidemezsiniz.

Kıyıda otobüsler genellikle sabah 6’dan başlayarak her 10-15 dakikada bir hareket eder. Son otobüs gece yarısı civarında kalkar. Salonlar, satın alınan biletleri iptal etmek için bürolarla donatılmıştır. Tekrar kullanılabilir seyahat kartı da kiosktan satın alınabilir. Bir otobüs yolculuğu 2-6 Euro’ya  mal olur. Otobüs biletlerini önceden satın almak daha iyidir, çünkü sürücüler bunları iki katı fiyatla satarlar.

Kıyı dışına, örneğin Cetine veya Podgorica’ya gitmeniz gerekirse, kalkış otobüs durağından yapılacaktır. Biletin maliyeti, güzergahın uzunluğuna bağlı olacaktır. Örneğin, Budva’dan Ulcinj’e giden yol 6 Euro’ya mal olacak (mesafe – 65 km). Kıyı açıklarında, Karadağ’da otobüsler uzun aralıklarla çalışıyor. Tek istisna Podgorica’dır. Duraklar azdır, yolcular genellikle beklemektedir. Taksilere gelince, seyahatin maliyeti konusunda özel taksilerle önceden anlaşmanız gerekir. Fiyat başlangıçta aşırı yüksek gelebilir, bu yüzden pazarlık yapmanız gerekiyor. Lisanslı taksi şoförlerinin aksine, korsanların sayaçları yoktur. Yasal bir taksi iniş için 2 avro, ardından her kilometre için 1 avro alıyor. Karadağ’da su taksileri de var. Kıyı boyunca köyler ve kasabalar arasında motorlu gemiler ve tekneler çalışır. Kıyıya yanaşmış birçok özel tekne var. Sahipleri, anlaşma ile sizi herhangi bir yöne götürecektir. Özel bir tekneyle yapılan yolculuk ortalama 10-15 avro tutuyor. Bir araba kiralamayı planlıyorsanız, küçük bir araba için günlük 30-40 € ‘yu gözden çıkarın. Yedi koltuklu Toyota Land Cruiser Prado 200 Euro’ya mal olacak. Yol boyunca yeterli benzin istasyonu mevcut. Bir litre benzin 1,2 ila 1,5 avroya mal olur.

 

Karadağ ile ilgili İlginç gerçekler

  1. Karadağlıların çoğu (% 70) Ortodokstur. Nüfusun beşte biri Müslüman ve sadece % 4’ü Katoliktir.
  2. Dilerseniz Budva’nın tüm plajlarını yürüyerek gezebilirsiniz. Yollar ve tünellerle birbirine bağlanırlar. Sıcak akşamlarda sahil boyunca yürümek özellikle keyiflidir.
  3. Talep edilen İnternet alanı “.me” aslında Karadağca’dır. Dünya genelinde bu alan adı altında 231 milyondan fazla web sitesi kayıtlıdır.
  4. Karadağ’da neredeyse hiç sinema yok. Bu tür bir kültür yalnızca başkentin sakinleri arasında yaygındır.
  5. Balkan Yarımadası’nın en büyük gece kulübü Karadağ’da bulunuyor. Bu, Budva’daki Top Hill kulübü.
  6. Yirminci yüzyılın ortalarında, Budva Mogren sahilinin yakınında, 6 metre uzunluğundaki beyaz bir köpekbalığı yerel bir sakine saldırdı. Saldırı ölümcül oldu. Daha sonra bu tür vakalar tekrar etmedi.
  7. Karadağlı taksi şoförlerinin ön koltukta sarhoş yolcu taşıması yasak: bunun için ceza alabilirler.
  8. Karadağ bir deniz ülkesi olmasına rağmen, yerel halk eti daha çok seviyor. Bu yüzden biftek mutfaklarının ana yemeği. Önceleri, bu ülkedeki balıklar fakirler için yiyecek olarak görülüyordu, ancak şimdi Karadağ’da endüstriyel balık olmadığı için bir lezzet haline geldi. Özel tüccarlar marketlere ve restoranlara balık tedarik ederler.
  9. Karadağ süpermarketleri kilitsiz dolaplar sunabilir. Neredeyse ülkede hırsızlık olmaz. Eğer yankesicilik yapılırsa, büyük olasılıkla yerel halk tarafından yapılmamıştır.
  10. Karadağ, Avrupa’nın en büyük kanyonuna sahiptir. Burası Tara dağ nehrinin kanyonu, suyu o kadar temiz ki içebilirsin.
Semih S. hakkında 54 makale
Merhabalar Semih Ben.Yılın her 2 ayı tatil ve iş amaçlı Karadağ da bulunuyorum.Karadağ'a yerleşmek veya tatil yapmak isteyenlere yardımcı olmak adına bu siteyi kurdum.Yazılarımı beğendiyseniz paylaşmanız veya yorumda bulunmanız beni memnun edecektir.Karadağ da karşılaşmak dileğiyle...

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*