
Bugünlerde Karadağ’ın ekonomisi ümit verici ve hızla gelişen ekonomilerden biri olarak kabul ediliyor. Genel olarak, tarih boyunca bu ülkenin ekonomisinin gelişimi düzensiz olmuştur. Karadağ’ın ekonomik özelliklerinin oluşumu, ülkenin coğrafi konumu ve “Yugoslavya” geçmişi de dahil olmak üzere birçok faktörden etkilenmiştir. Karadağ topraklarında madencilik endüstrisinin ve tarımın gelişmesine katkıda bulunan birçok doğal kaynak var. Bu makalemizde Karadağ’ın ekonomisi nasıl ayakta duruyor, size bunlardan bahsedeceğiz.
Karadağ’ın Ekonomisi
İçindekiler

20. yüzyılın başlarında ilk küçük fabrikalar ülke topraklarında ortaya çıkmaya. Tabi Karadağ da sanayileşme adına belirli bir patlama olmadı. Ekonominin gelişmemesindeki tüm hatalar, az gelişmiş altyapı ve maden işletmelerinin eksikliğinden kaynaklanır. Çok sayıda savaşların yaşanması, Balkanlar’ın yanı sıra Birinci ve İkinci Dünya Savaşları Karadağ’ın ekonomik büyümesindeki yavaşlamaya katkıda bulunmuştur.
Karadağ Yugoslavya’nın bir parçasıyken, savaş sonrası dönemde ekonomik olarak bir büyüme gözlendi. Gemicilik, kömür madenciliği, enerji ve demir metalurjisi aktif bir hızla gelişmeye başladı. Ancak Yugoslavya’nın çöküşünün bir sonucu olarak ülke yine güçlü bir ekonomik şokla karşı karşıya kaldı ve o dönemde nüfusun çoğu yoksulluk sınırındaydı. Bunun akabinde kaçakçılık faaliyetleri gelişmeye başladı.
Tüm zorluklara rağmen 2006’da bağımsızlığını kazanan Karadağ, ana gelir kaynaklarının geliştirilmesine odaklandı. Özgün haliyle korunan lüks doğa, bugün Karadağ’ı kelimenin tam anlamıyla “besliyor” ve yılda 1,5 milyondan fazla turisti çekiyor. Turizm ve turizm altyapısının geliştirilmesine yönelik yatırımlar şimdiden iyi sonuçlar veriyor. Ayrıca ülke aktif olarak diğer dış devletlerle ekonomik ilişkiler kurmakta ve her yıl ihracat hacmini artırmaktadır. Karadağ’ın dış ticaretteki ana ortakları Avrupa Birliği ülkeleridir.
Karadağ Ekonomisinin Dinamiği Turizm!

Turizm, Karadağ’ın önde gelen ekonomik sektörüdür. Oldukça mütevazı boyutuna rağmen, Karadağ zengin ve yüksek kaliteli bir kültür, plaj ve spor programı sunabilir. Ağır sanayi tesislerinin bulunmaması nedeniyle, Karadağ’ın doğasının ekolojik saflığını koruması şüphesiz turist çeken önemli faktörlerden biridir.
Budva, Herceg Novi, Petrovac, Becici tatil köyleri zaten uluslararası turizmin merkezleridir. Kotor ve Cetinje şehirleri, tarihi turizmin ana merkezleridir. Ülkenin başlıca doğal cazibe merkezleri Durmitor Milli Parkı, Skadar Gölü, Tara Nehri Kanyonu, Lovcen Ulusal Parkı ve Biogradska Gora’dır. Adriyatik kıyısındaki şehirler, yılda 7 ay turist alan, plaj tatil merkezleridir. Kışın binlerce turist, Karadağ’da bulunan Balkanlar’ın en yüksek dağ beldesi Zabljak’a kayak turizmi için akın ediyor.
Okuyunuz: Karadağ’da Yaşam Şartları
Sanayi ve Tarım Faaliyetleri

Karadağ sanayi ve tarımının en önemli özelliği, bu alanlardaki birçok işletmenin turizm sektörünün ihtiyaçlarını (mobilya, ürün, tekstil, yapı malzemeleri temini) karşılamaya odaklanmış olmasıdır.
Karadağ’da madenlerden kömür, demir cevheri, boksit, deniz tuzu çıkarılmaktadır. Piva ve Perucica kasabalarında hidroelektrik santralleri ve Pljevlja’da bir termik santral var. Ülkede çok az fabrika var. Bunların en büyüğü şehirlerde bulunur:
- Niksic (demirli metalurji işletmeleri);
- Bar (gemi tamiri, hafif ve gıda endüstrisi işletmeleri);
- Cetinje (elektrik endüstrisi işletmeleri);
- Kotor (kimya ve kauçuk endüstrisi işletmeleri).
Karadağ’ın iklim koşulları tarımın gelişmesine de katkıda bulunuyor. Tahıllar, çok çeşitli meyveler (narenciye, üzüm, incir vb.), sebzeler ve tütün burada yetiştirilmektedir. Ülke hayvancılık, et ve süt ürünleri üretimini de geliştirdi. Ekolojik olarak temiz topraklar, yüksek kaliteli doğal ürünler üretilmesini sağlamaktadır.
Büyük verimli araziler, tarım sektörünün aktif gelişimine katkıda bulunmaktadır.
Günümüzde Karadağ ekonomisi, çevre dostu sebze yetiştiriciliği (salatalık, domates, biber) ve meyve mahsullerinin (elma, erik, turunçgiller, zeytin) yetiştirilmesiyle önemli ölçüde güçlenmektedir.
Şarap yapımı, özellikle Karadağ’ın orta ve kıyı bölgelerinde gelişen ekonominin ayrı bir dalı olarak kabul edilebilir.
Ayrıca endüstriyel ölçekte hemen hemen her yerde yetiştirilen Karadağ tütününün kalitesi ülke dışında da takdir edilmektedir.
Okuyunuz: Karadağ’da Nasıl Şirket Kurulur
Karadağ Ulaşım Sistemi

Karadağ, Podgorica ve Tivat şehirlerinde iki büyük uluslararası havalimanına ve 4 yerel havalimanına sahiptir. Coğrafi özellikleri nedeniyle demiryolu ağı zayıf bir şekilde gelişmiştir. Karadağ’daki en yaygın ulaşım şekli arabalar ve otobüslerdir. Yol ağı iyi ve gelişmiştir. Ancak karstik özellikleri nedeniyle birçok dağ yolu çok virajlıdır. Karadağ topraklarından birkaç trans-Avrupa karayolu da geçmektedir.
” Karadağ Ekonomisi Nasıl ” başlıklı makalemizin sonuna geldik. Sizde tecrübelerinizi aktarıp, yazımıza zenginlik katabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın