
Mermer, yer altında oluşan doğal bir taştır. Bu nedenle, taş bir Metamorfik kaya olarak sınıflandırılabilir. Bu, zamanla kireçtaşı ve kalsiyum karbonatın katman katman ısı ve basınca maruz kaldığı anlamına gelir. Bu, hayalinizdeki projeyi yapmak için kullandığımız güzel taş parçaları yaratır. Taş boyunca siyah beyaz girdaplar ve renkler kil, silt, kum, demir oksitler veya çört gibi mineral birikintilerinden yapılır. Taş daha sonra Dünya’dan büyük parçalar veya “levhalar” halinde çıkarılır. Tezgahlarınız bu plakalardan tam ölçülerinize göre özel olarak kesilir.
Mermerin farklı isimleri çıkarıldığı yerden gelmektedir. Bazı mermerler diğerlerinden daha nadir olduğu için bu, bazı mermer türlerinin diğerlerinden daha pahalı olduğu anlamına gelir. Farklı taş türleri arasında Calacatta, Borghini, Carrara, Statutario, Emperador ve Crema Marfil bulunur. Bu mermerlerin çoğu İtalya, İspanya ve Yunanistan’dan geliyor.
Hem imparatorlar hem de zanaatkarlar tarafından sevilen mermer, yüzyıllardır en güzel ve aranan taşlardan biri olmuştur. İster kar kadar saf beyaz, ister dramatik, renkli damarlarla çizgili olsun, her bir mermer parçası benzersiz ve çarpıcı bir sanat eseridir ve evde kullanıldığında yadsınamaz bir lüks ve zenginlik dokunuşu katar. Ama gerçekten mermer nedir? Bu taşın nasıl oluştuğunu ve neden bu kadar uzun süredir sevildiğini açıklığa kavuşturalım.
Mermer, yoğun ısı ve basınç nedeniyle zamanla fiziksel ve kimyasal olarak dönüşmüş bir kaya olan metamorfik bir kayadır. Mermer, öncelikle kalsitten yapılmış yumuşak bir taş olan kireçtaşı olarak hayata başlar. Magma veya tektonik plakaların neden olduğu ısı ve basınç altında, bu kireçtaşı yeniden kristalleşmeye başlar, kayanın dokusunu değiştirir ve kalsit kristallerinin büyümesine ve birbirine geçmesine neden olur. Mermer, Makedonya’dan Vermont’a kadar dünyanın birçok yerinde bulunabilir, ancak en ünlü çeşitleri, genellikle en saf rengi olan İtalya ve Yunanistan’dan gelmektedir.
Mermer Nasıl Oluşur?
Saflık, elbette, belirli bir taş örneğinde renk değişimi olmamasını ifade eder. Renkli damarlanma birçok kişi için çok istenen bir özellik olsa da, en saf mermerler neredeyse tamamen beyaz veya çok açık renklidir. Damarlanma, orijinal kireçtaşı içinde bulunan veya kireçtaşı mermere dönüşürken mevcut olan mineral birikintilerinden kaynaklanır. Mineraller, “damarlanma” dediğimiz katmanlara yerleşme eğilimindedir. Taşta bulunan minerallerin sayısına bağlı olarak, damarlanma ya çok minimal – ince, narin çizgiler – ya da dramatik – mermerin içinde neredeyse duman gibi görünebilen büyük renk şeritleri olabilir.
Yeniden kristalleşme sırasında bulunan mineraller bazen tüm mermer parçasını çok çeşitli renklerde renklendirebilir. Maviler, griler, pembeler ve kırmızılar en yaygın olanlardır, ancak yeşil, mor ve sarı misketler de bulunabilir. Kil, mika, kuvars ve demir oksitler mermerde bulunan en yaygın minerallerden bazılarıdır ve kırmızımsı, gri ve beyaz tonlara veya damarlanmaya neden olur. Hematit ve demir oksitler de sıklıkla bulunur ve kırmızı, pembe ve kahverengi tonlar oluşturabilirken, limonit sarı bir renklenmeye ve serpantin derin, zengin bir yeşile neden olur.
Renklendirme ne olursa olsun, mermerin en eşsiz yönlerinden biri yarı saydam olmasıdır, yani dış yüzeyin ötesini görebilirsiniz. Hiçbir mermer tamamen şeffaf olmasa da, genellikle taşın en az birkaç milimetresini görebilirsiniz, bu da heykelde bu kadar yaygın olarak kullanılmasının nedenlerinden biridir. Taşın yarı saydamlığı ona daha fazla derinlik verir ve insan heykellerinin daha opak malzemeden yapılan heykellere göre bütün ve canlı hissetmesini sağlar.
Mermer, oymacılık için mükemmel bir yumuşaklıktır, ancak hassasiyeti birçok durumda zararlı olabilir. Pek çok mermer bina ve heykel binlerce yıldır ayakta kalsa da, hava ve sıcaklık farklılıkları, asitler gibi bunların da kırılmasına ve aşınmasına neden olabilir. Olduğu söyleniyor, taş ocağı yapmak hala oldukça fazla iş gerektiriyor. Mermer birikintileri genellikle çok büyük olabilir ve kayayı kırmaya başlamak için patlayıcılara ihtiyaç vardır. Makineler daha sonra taşta, onu kaya yüzünden ayırmak için kaldıraç olarak kullanılan oluklar oluşturmaya yardımcı olur.
Mermer günümüzde hala binalarda yaygın olarak kullanılmaktadır ve kiliselerde, belediye binalarında ve benzer tarihi binalarda görülebilir. Ancak mütevazi evde de bulunabilir. Mermer tezgahlar, ev sahipleri tarafından güzellikleri nedeniyle ve özellikle pişirmeyi sevenler tarafından sevilir. Yüzey her zaman soğuk kaldığı için tereyağlı hamurların çok yumuşak olmasını önler ve çikolatanın yer mantarı, bonbon ve diğer şekerlemeler yapmak için mükemmel kıvama gelmesine yardımcı olur. Mermer tezgahlar sık sık sızdırmazlık gerektirmesine ve lekelenme ve asit erozyonunu önlemek için özen gösterilmesi gerekse de, taşın mutfağınıza kazandıracağı süit şıklığı için çabaya değer.
Tabii ki mermeri evinizin başka bir yerinde de kullanabilirsiniz. Mermer yer karoları, bir giriş yolunda çarpıcı görünebilir ve ayrıca mutfakta veya banyoda dekoratif backsplash’ler oluşturmak için kullanılabilir. İster sade ister oymalı bir mermer şömine de oturma odanıza biraz drama ve zarafet katabilir.
kaynak: Eskişehir mermer
Bir yanıt bırakın